Skip to main content
Redlotus Rolex fasnet rece


ROLEX FASTNET RACE

Cea mai mare cursă de yahturi offshore din lume

 Cursa Rolex Fastnet Race este gata să ia startul duminică, 8 august.

 În anul 1925 a avut loc prima ediție a acestui eveniment iar anul acesta înregistrează o schimbare semnificativă. Este prima data când Rolex Fastnet Race se va termina în Cherbourg, Franța, nu în Plymouth.

Cu toate acestea, a 49 ediție a cursei va începe ca de obicei de la Cowes. Primul semnal de avertizare pentru clasele multihull va fi dat la 1100. Acesta este urmat la intervale de 15 minute de IMOCA/ Class40. Apoi de cele cinci clase IRC începând cu IRC Patru și terminând cu IRC Zero la 1230.

Redlotus Design velier

Cine va participa la Rolex Fastnet Race?

În întreaga flotă, poate chiar surprinzător din cauza pandemiei, 24 de națiuni sunt încă reprezentate. În acest an mai multe provin din Marea Britanie (149) și Franța (111). Cu toate acestea, concurează și ambarcațiuni venite încă de departe, cum ar fi Japonia, Hong Kong și Mexic.

Marea majoritate a participanților concurează în flota IRC. Competiția fiind una dintre cele mai importante curse internaționale de grand prix pentru echipajele de familie și școlile de navigație.

Printre cele mai decorate ambarcațiuni se numără RAMBLER 88 al lui George David. El a câștigat onoruri de linie monohull în ultimele două ediții. Cursanții internaționali la grand prix sunt într-un număr redus în comparație cu anii precedenți. Reducerea se datorează restricțiilor de călătorie legate de pandemie. 

Se întorc câțiva câștigători ai premiului IRC de la FASTNET CHALLENGE CUP. Eroul din Cherbourg, Alexis Loison, împreună cu tatăl său, Pascal, au devenit în 2013 faimosi. Ei au fost singur echipaj din cursă care a câștigat Rolex Fastnet Race. El a revenit pentru a-și apăra titlul IRC THREE și IRC TWO-HANDED din 2019. Alți concurenți britanici puternici pentru clasa IRC TWO-HANDED includ câștigătorii din 2015, Kelvin Rawlings și Stuart Childerley, care concurează pe SUN FAST 3300 ARIES.

Redlotus Regatta

Pelletier se întoarce și el pentru a-și apăra titlul. „Nu a fost ușor să ne pregătim din cauza COVID. Am navigat la Trinite-Cherbourg, Cowes-Dinard și Channel Race. Sperăm că ambarcațiunea este pregătită la fel și echipajul. Suntem obișnuiți să navigăm împreună, așa că trebuie să ne încrucișăm degetele.”  Pelletier îl vede pe Lann Ael 2 ca fiind competiția sa principală IRC One de data aceasta. Dar și J/121 Darkwood al lui Michael O’Donnell este un competitor important, care l-a învins în Channel Race.

Flota cu cea mai mare creștere din cadrul Rolex Fastnet Race este Class40. În prezent sunt introduse 39 dintre aceste mini IMOCA. O creștere semnificativă față de cele 19 care au concurat în 2019. Rolex Fastnet Race face acum parte din calendarul oficial Class40, care în aceste zile are un program internațional plin.

Ce conditii meteo se anunta la Rolex Fastnet Rece?

Dacă este să vorbim despre prognozele meteo preliminare, “concurenții vor participa la o plimbare rapidă de la ora de început și până în prima noapte, cu vânturi de 23-28 de noduri spre sud-vest”, spune Chris Tibbs, prognosticul meteo al Rolex Fastnet Race. El avertizează echipajele să se gândească de două ori și să profite la maximum de cursele de maree de pe Hurst și Portland Bills. Deoarece vântul împotriva curentului de acolo va produce niște căderi periculoase.

Din fericire, până luni, condițiile vor fi ușoare până la 13-18 noduri, bărcile navigând într-o briză mai ușoară cu cât ajung mai spre vest. De marți, vor avea parte de o depresiune și un front cu vântul care se întoarce spre sud, luni seară, ceea ce va oferi un acces rapid la Fastnet Rock pentru bărcile mai mici. Frontul trece apoi și vântul se așează. 

Ce restricții au fost impuse la Rolex Fastnet Race, din cauza pandemiei?

În ceea ce privește restricțiile impuse de pandemie, ieri, guvernul britanic a anunțat reducerea acestora pentru vizitatorii din Franța. Până în acel moment, datorită clasificării „Amber Plus” a Franței, vizitatorii din Marea Britanie care veneau din Franța erau nevoiți să stea în carantină. În cea mai mare parte, acest lucru nu se va mai întâmpla grație celei mai recente legislații, care retrogradează Franța la categoria „Amber”. 

 În mod oportun noile norme vor intra în vigoare duminică 8 august și astfel coincid cu ziua de start pentru cursa Rolex Fastnet. Pentru echipajele celor 355 yahturi participante la Rolex Fastnet Race, aceasta are două efecte binevenite:

  • Concurenții britanici imunizați cu ambele doze de vaccin se pot opri acum la Cherbourg la sfârșitul cursei. (unde există acostare gratuită la Port Chantereyne). Apoi se pot întoarce acasă în Marea Britanie, unde nu vor mai fi obligați să se carantineze.
  • Datorită restricțiilor de călătorie COVID, majoritatea concurenților non-britanici nu au reușit anterior să atingă țărmul din Marea Britanie înainte de începerea cursei. Cu toate acestea, noile reguli înseamnă acum că iahturile de peste mări pot opri în Marea Britanie înainte de start.  

Ce spune Chris Stone, directorul cursei?

Chris Stone, directorul cursei de la Rolex Fastnet Race a salutat schimbarea regulilor. „Restricțiile COVID care se relaxează în Marea Britanie sunt o mare ușurare. Este simbolul unei strângeri de mână cross-Channel, o întâlnire a concurenților englezi și francezi într-un mare eveniment sportiv. Cu siguranță va face cursa mai plăcută pentru echipajele de peste mări care se pot opri acum în Cowes înainte de start. Ne așteptăm ca o porțiune mai mare a flotei să se oprească la Cherbourg. Înseamnă că ne putem îndeplini viziunea pentru Cherbourg Race Village. Concurenții englezi care termină se pot bucură de toate festivitățile de acolo, ceea ce este o parte cheie a acestui eveniment. ”

Pentru echipajele britanice care sosesc în Franța, unde nu toată lumea este dublă vaccinată, povestea rămâne mai dificilă. Franța necesita în continuare vizitatorilor britanici nevaccinați să se autoizoleze. „În mod clar nu este ceea ce ne-am dorit pentru concurenții noștri nevaccinați. Cu toate acestea, oficialii vamali francezi acceptă ca acele echipaje nevaccinate să rămână pe bărcile lor în portul de agrement”, comentează Chris Stone. 

Redlotus Marina

Pentru mai multe informații despre Rolex Fasten Race apăsați aici

CONTACT

  • REDLOTUS OFFSHORE SAILING SRL
  • RO 40320500


0754 055 500

Lasă un comentariu